Susan openhartig na 18 jaar Montessori kinderopvang

Susan openhartig na 18 jaar Montessori kinderopvang

Ze was de eerste hoofdbegeleidster van Montessori kinderopvang. Susan Veenvliet deelde 18 jaar lief een leed met Montessori. Na al die jaren trouwe dienst, gaat ze nu met pensioen. Wij spraken met de vrouw die de sprong durfde te wagen met een nieuwe kinderopvang en een nieuwe visie.

Stiekem was het best slikken toen Susan voor de laatste keer als hoofdbegeleidster locatie Sonsbeek verliet. Susan was vanaf de start van Montessori kinderopvang betrokken en voor veel ouders en kinderen een vast gezicht. Mede dankzij de inzet en input van Susan was het mogelijk om in 2003 het 1e Montessori kinderdagverblijf (3 maanden tot 4 jaar) van Nederland te openen.

Terwijl Susan niets vermoedend binnenkomt voor een gezellige kop koffie. Nemen de leidsters de kinderen mee naar de ingang van locatie Sonsbeek, nog heeft Susan geen idee dat er wat gaat gebeuren. Nadat ook de peuters zich voegen aan de voorzijde van het pand valt het spandoek buiten haar pas op. Afgelopen dagen zijn de BSO kinderen druk geweest om iets moois te maken en Susan een passend afscheid te geven wat ze verdiend.

Susan Veenvliet – de Vries plein

Nu kinderen en (oud)collega’s zich buiten om Susan hebben verzameld, draagt Anneliese gedicht voor, de mooie woorden raken Susan zichtbaar. Aansluitend worden de bloemen overhandigd en wordt Susan gevraagd om aan het koord dat bevestigd is aan het spandoek te trekken. Niets vermoeden onthuld ze het naambord met de tekst; Susan Veenvliet – de Vries plein – 1e hoofdbegeleidster Montessori kinderopvang. Verbaasd, bescheiden en trots leest ze de tekst. “Oh, dit is echt too-much!” reageert Susan.

Susan heeft een zeer speciale plek in de Montessori harten veroverd. Als dank voor haar vele jaren trouwe dienst, is ze verrast met een eigen plein. Het plein aan de voorzijde van locatie Sonsbeek heeft Susan onder toeziend oog van de kinderen en haar (oud) collega’s omgedoopt tot het Susan Veenvliet – de Vries plein.

Weet je nog hoe het begon 18 jaar geleden?

“Ja, eigenlijk wel, het was heel bijzonder. Het begon al bij het sollicitatie gesprek, alle sollicitanten kwamen namelijk tegelijk binnen en we kregen allemaal opdrachten zoals kleuren etc. Het was heel anders dan iedereen gewend was.”

Iedereen die werd aangenomen kreeg een Montessori opleiding van Manja van Wijnkoop. Zij was samen met Rinald Kloppenberg de grondlegster voor de eerste Montessori kinderopvang in Nederland.

“Het was een nieuwe kinderopvang, langzamerhand kwamen er steeds meer kinderen en breidde de locatie zich uit.” Blikt Susan terug.

Montessori opleiding in Delft

Toen Manja na enkele jaren vertrok namen Wendy Waaijenberg (nog steeds actief als pedagogisch medewerker op locatie Waterberg)

en Susan het stokje over. “Samen met Wendy hebben we de Montessori opleiding gevolgd in Delft. Het was een mooie tijd, we hebben er veel van geleerd. Je draagt niet alleen de naam Montessori maar je wilt het ook echt zijn. De opleiding heeft mij goed gedaan.”

Wat is je hoogtepunt?

In 2009 opende Montessori kinderopvang locatie de Waterberg en Sterrenberg. Susan heeft in die tijd geholpen met de vormgeving, inrichting en opstarten van deze locatie. “De uitstap naar deze locaties was zeker mijn hoogte punt. Het voelde sindsdien als mijn eigen bedrijf. Ik kreeg het vertrouwen en de verantwoordelijkheid om het de zaak te laten draaien. Daarnaast heb ik bij Sonsbeek altijd een geweldig en betrokken team om me heen gehad. Je kunt een gebouw nog zo mooi inrichten het kinderdagverblijf valt of staat met de mensen die er werken. Dat zal me altijd bij blijven.”

Pensioen wat nu?

“Eerst gaan we lekker op vakantie naar Italië. Wat daarna komt zie ik wel. Ik gek op tuinieren, afgelopen tijd ben ik daar jammer genoeg niet aan toe gekomen. Gelukkig heb ik nu genoeg tijd om lekker in de tuin bezig te gaan, daar kijk ik wel naar uit.” Of we Susan nog terug zien op Sonsbeek? “Dat denk ik wel, ik heb hier goede herinneringen en vind het gezellig om af en toe nog eens een kopje koffie te drinken met mijn (oud)collega’s” besluit Susan.

Wij zijn trots op wat Susan de afgelopen jaren voor ons betekend en wensen haar veel geluk voor de toekomst. Bedankt voor al je inspanningen, we zijn bevoorrecht geweest met jou in ons midden.

 

DutchEnglishFrenchGerman