Buiten slapen bij Montessori kinderopvang

Kinderen kunnen bij Montessori Kinderopvang buiten slapen. Buiten slapen prikkelt de zintuigen en laat baby's op een waardevolle manier kennis met de natuur. Kinderen, die buiten slapen, maken meer vitamine D aan en hebben minder last van verkoudheid. Daarnaast biedt het voor 'moeilijke' slapers ook een uitkomst. Uit onderzoek is namelijk gebleken dat kinderen buiten langer slapen.

Waarom buiten slapen

Buiten wordt het ruiken, voelen, proeven en zien van baby's gestimuleerd. In het bed dat buiten staat hebben kinderen volop de gelegenheid om te kijken naar wolken, bladeren en ze kunnen luisteren naar geluiden van buiten. Tevens maken ze kennis met wisselende weersomstandigheden door de verschillende jaargetijden. Kortom, de zintuigen worden uitvoerig geprikkeld. 

Door dat de luchtkwaliteit buiten beter is dan binnen, hebben kinderen minder last van verkoudheid. Kinderen slapen buiten veelal rustiger, dieper en langer. Waardoor de kinderen doorgaans meer uitgerust zijn.

Buiten slapen en de natuur beleven

Het buiten slapen is met name voor de periode van het spiritueel embryo, waar Maria Montessori doelt op kinderen van nul tot en met drie jaar. Volgens Montessori is het kind in deze fase van nature nieuwsgierig en leergierig. De psyche van het kind vormt zich in wisselwerking met zijn omgeving, zoals het fysieke embryo zich voor de geboorte heeft ontwikkeld. het kind absorbeert alles uit zijn omgeving. Daarom is een voorbereide omgeving zo belangrijk. met zijn absorberende geest neemt het enorm veel indrukken op, vormt zijn functies en past zich aan bij de cultuur waarin het leeft. Het is een waardevolle periode om kennis te maken met de natuur door buiten te slapen.

Montessori Kinderopvang


Dat kinderen buiten kunnen slapen maakt onderdeel uit van de voorbereide omgeving van Montessori kinderopvang. De zintuigen worden buiten volop geprikkeld en dat op een andere manier dan binnen, met en hoop positieve effecten. Verbreding van de wereld om het kind heen, verbreding van natuurbeleving. In Scandinavische landen weten ze al lange dat buiten slapen gezond is. Een onderzoek in Finland onder gezinnen toonde onder meer aan dat kinderen buiten langer slapen.

Voorwaarden gebruik buitenbed

Het is voor kinderen van 0 tot en met 4 jaar mogelijk om buiten te slapen in een speciaal buitenbed, hiervoor kunnen ouders die dit wensen een toestemmingsformulier invullen. Op onze locaties past het buiten slapen in onze ogen perfect, het draagt bij aan en nog intensere natuur beleving. Buitens slapen biedt voor kinderen die het moeilijk vinden om in slaap te komen of onrustig slapen vaak een uitkomst.

Buiten slapen gebeurt alleen onder strikte voorwaarden

 • Alleen kinderen waarvan ouders wensen dat hun kind buiten slaapt, worden in het buiten bed gelegd. (Toestemmingsformulier wordt ingevuld)
 • Kinderen worden aangekleed naar de heersende weersomstandigheden. (ouders nemen zelf een slaapzak en indien nodig een muts en handschoenen mee)
 • Bij bepaalde weeromstandigheden wordt het bed niet gebruikt, omstandigheden als; extreme hitte of kou, mist en storm.
 • Het buitenbed wordt op een veilige en verantwoorde manier geplaatst en gebruikt.
 • Het buitenbed is veilig (Quality Tested merk van SHR) en insectenvrij.
 • het wel bevinden van het kind staat voorop. Als het kind niet goed of helemaal niet slaapt in het buitenbed, slaapt het binnen.
 • Voordat het bed wordt gebruikt, wordt de binnenkant afgedroogd met een droge doek.
 • Het matras en het beddengoed worden tijdens de nacht binnen opgeborgen.
 • De kinderen mogen buiten slapen van 5 graden onder nul tot 28 graden boven nul.
 • Er hangt een thermometer bij het raam van de babygroep.
 • Wanneer er een kruik gebruikt wordt om het bed voor te verwarmen dan wordt de kruik uit het bed gehaald wanneer er een kind in het bed gaat.

Aan de hand van onderstaande lijst wordt door de begeleider de juiste maatregelen genomen en wordt het kind gepast gekleed voordat het in een buitenbed te slapen wordt gelegd:

 • Het bed moet 1x per week grondig worden schoongemaakt zowel van binnen als van buiten.
 • Verder gelden alle regels voor het veilig slapen (protocol veilig slapen) ook voor het buitenslapen.
 • Alle begeleiders zijn op de hoogte van deze voorwaarden.