Koekjes bakken

Koekjes bakken met kinderen, niet alleen leuk en lekker naderhand. Er zit zoveel leerzaams in, alle zintuigen op scherp!

Allereerst, gezellig samen bezig zijn. Maar wat gaat er allemaal aan vooraf? Wat gaan we maken, een recept zoeken. Door het kookboek bladeren, plaatjes bekijken. Ingrediënten verzamelen, de voorraadkast in een boodschappenlijstje maken en naar de winkel
En als je het deeg gaat maken, hoe heet alles, hoe ziet het eruit, hoe voelt het, en kun je het ruiken. Als je het ei breekt, wat zie je binnen in, durf je het ook te voelen?! Het kneden is natuurlijk een feest! Motorisch bezig zijn en wat voelt het lekker…. Rollen met de deegroller, en dan die vormpjes, lastig kiezen, maken we bloemen, harten of vissen? Of gewoon allemaal?

Eenmaal in de oven begint het wachten….. en op een veilige afstand turen door het venster. Maar het moeilijkste moment komt nog! Het belletje klinkt, de oven is klaar, het ruikt heerlijk binnen en de koekjes mogen eruit maar moeten nog afkoelen!!

 

 

 

 

 

 

 

Intussen kan er thee gemaakt worden en stiekem even proeven van een warm koekje.

Vanuit de visie is het van belang een kind te leren niet alleen voor zichzelf bezig te zijn als het gaat om het bereiden van voedsel. Zorg voor elkaar, samen één geheel vormen is belangrijk. In de tijd dat ik met mijn kinderen aan het bakken was zorgden we vaak ook voor een portie voor opa, oma of de buren. En aan de presentatie werd ook zorg besteed. Een mooi papieren zakje, zelf gevouwen, versierd met een tekening en dicht gebonden met een leuk lint. Trots aanbellen en laten delen met wat er die dag gebakken is!

Anneliese Tacke-Jansen, Montessori Coach

DutchEnglishFrenchGerman