Scholingsdag Montessori

Donderdag 13 Oktober was het zover, onze jaarlijkse scholingsdag. Tijd om bij te leren, te inspireren en het brein aan het werk te zetten! Er was bewust gekozen voor een kijkje naar jezelf, als begeleider op de groep, je eigen behoefte, je houding en je plek in het team.

En het team in zijn geheel. Want wie je bent en wat je doet heeft invloed op je omgeving en andersom! Het thema was dan ook Teamspirit.

Het ochtend en middagprogramma stond vast, de dag zou worden afgesloten met een verrassing…

Aan Wilma van Esch de eer om de ochtend op te starten. Ervaren spreker als het gaat om onderwijs en opvoeding. Met de focus op welbevinden en betrokkenheid. En in haar enthousiaste en levendige verhaal vol humor werd al snel duidelijk, je kan als begeleider soms last hebben van je omgeving, je privéleven of de heersende werkdruk. Maar onderaan de streep ben je nog altijd zelf degene die kan voelen en bepalen wat je nodig hebt om lekker in je vel te zitten. En dat laatste is heel erg belangrijk, want als je lekker in je vel zit dan straal je dat uit naar je omgeving. In het werkveld, met jonge kinderen, natuurlijk van groot belang. Maar niet alleen de begeleider heeft te maken met het welbevinden en betrokkenheid, ook het jonge kind wordt graag gezien en heeft het nodig om zich fijn en veilig te voelen. Want alleen dan voelt het de ruimte om zich te ontwikkelen.

Wilma vertelde vanuit eigen ervaring en met mooie voorbeelden. En liet ons ook voelen hoe dat is, welbevinden en betrokkenheid. Buiten werden stoelen opgezet en het spel ‘stoeldammen’ gespeeld. Zo kon ieder ervaren waar je je goed bij voelt, leiding nemen of volgen. Allebei goed maar voor ieder weer zo anders. En naderhand even in gesprek, hoe was dat toen je hoorde dat we een spel gingen spelen? En dat we naar buiten zouden gaan. En inderdaad, de ervaringen en belevenis was voor ieder weer anders. Mooi!

In de middag waren de dames van de Happy Health Academy aan de beurt. Zij namen ons mee naar de verschillende menstypes, introvert en extravert. Ook hier weer, beide is prima maar kan tijdens interactie met collega’s lastig zijn. Miscommunicatie, verkeerde interpretatie en wrijving binnen het team brengen. Naast deze twee types kwam er ook het mensgericht type en het taakgerichte type bij. De één voelt zich prettig onder de mensen en kan het niet gezellig genoeg zijn, de ander richt zich op taakgerichte doelen en gaat liefst direct aan de slag. Ook hierbij merk je weer dat er in een team verschillen zijn. Goed om rekening mee te houden dus, en hier juist ook gebruik van te maken.

Het uitgangspunt wordt dan niet, behandel de ander zoals je zelf ook behandelt zou willen worden maar, behandel de ander zoals hij graag behandelt wil worden. Oftewel, kijk eens door de bril van een ander. Iets wat we daarna ook even letterlijk hebben gedaan!

De verrassende afsluiter werd verzorgd door Theatergezelschap Kwartet. Drie sketches lieten zij zien, allen even verrassend en hilarisch. We maakten kennis met de twee vaders die langs de voetballijn stonden. Eén van de vaders had zich laten omscholen tot PM’er, wat de ander erg verbaasde. “Heb je daar een diploma voor nodig dan?”. Met z’n allen gingen we in gesprek over het gegeven ‘mannen in de kinderopvang’. Het werd al snel duidelijk, we waren het allemaal eens dat er zeker meer mannen in de kinderopvang welkom zijn. En dat de mannelijke energie voor jonge kinderen heel fijn is, zo weten we ook uit ervaring. We zijn gelukkig in het bezit van een aantal mannelijke collega’s! Het gezelschap liet ook een bezoekje van de GGD zien. Hoe kritisch zij soms kijken en hoe spannend het kan zijn. Maar uiteindelijk willen we allemaal hetzelfde, een fijne en veilige omgeving voor de kinderen en dus staan we aan dezelfde kant.

De dag werd afgesloten met een prachtig lied, Super Pm’er. Kwartet liet heel mooi horen wat een belangrijke rol wij als begeleiders spelen in het jonge leven van het kind maar ook in het leven van jonge ouders.

Mijn teamspirit is weer helemaal aangevuld, een mooie en leerzame scholingsdag die alle teams weer heel betrokken hebben gemaakt!

DutchEnglishFrenchGerman