Ontwikkelingen Montessori Kinderopvang
14 november 2019Oliebollenactie voor KWF Kankerbestrijding en de Trombosestichting
18 december 2019Op de Montessori locatie Sonsbeek, in het prachtige herenhuis aan de Amsterdamse weg in Arnhem spreken we Anneliese Tacke Jansen. Anneliese is inmiddels al ruim 14 jaar werkzaam voor Montessori Kinderopvang. “Ik ben begonnen als invalster, in de loop van tijd heb ik mijn uren kunnen uitbreiden naar 4 dagen op de groep” blikt ze terug.
Lange tijd heeft ze zowel bij de peuters als op de baby-dreumes groep gewerkt. “Uiteindelijk vond ik het van belang dat hele jonge kinderen (en hun ouders) vaste gezichten zien om veiligheid en vertrouwen op te bouwen. Daarom ben ik 4 dagen op de baby-dreumes groep gaan werken, met veel plezier!” zegt ze stralend.
Montessori Coach
Anneliese heeft de cursus van de Nederlandse Montessori Verenging gevolgd. Een jaar of 5 geleden werd ze gevraagd als Montessori Coach. Om de visie te borgen op locaties en over te brengen aan de collega’s. “Op de maandag is mijn Coach dag. Hierin bezoek ik locaties, kijk ik naar de inrichting, ondersteun ik collega’s en help mee met de aanschaf van materialen.”
In 2016 heeft Montessori Kinderopvang haar de kans gegeven om de AMI-training te gaan volgen. Een internationale opleiding van de Association Montessori International. Deze organisatie door Maria Montessori zelf opgericht in 1929. “Als Montessori coach was ik bevoorrecht om deze exclusieve opleiding te volgen. Zodat ik collega’s kan inspireren en nog verder begeleiden in Montessori.”
Interne Training
Als Montessori Coach heeft Anneliese zelf ook de Interne training opgezet in januari 2017. Het is een basistraining voor nieuwe begeleidsters op de groep. Bestaande uit modules over het ontstaan van de visie, houding van de begeleidster, inrichting van de voorbereide omgeving, kennis van het materiaal, het gebruik ervan en hoe het materiaal zelf te maken en/of samen te stellen.
“Inmiddels heb ik 8 Interne trainingen gegeven en meer dan 80 mensen opgeleid. Het mooie van mensen opleiden in de Montessori visie is dat zij zich heel bewust worden van eigen handelen op de groep.” aldus Anneliese.
De Montessori visie is complex en eenvoudig tegelijk. Achter elke handeling en in elk materiaal, zit een gedachte. Als er gedacht wordt vanuit het kind is het heel eenvoudig na te gaan wat hij nodig heeft, vertrouwen en voorleven. Het goede voorbeeld.
Voor nieuwe collega’s op de groep is het van belang dat zij deelnemen aan deze Interne training. Je kunt natuurlijk heel goed de kunst afkijken bij de mensen die al op de groep werken. Maar dit gaat dan niet verder dan nadoen. De gedachte en bedoeling achter alles wat er op de groep gebeurt leer je pas als je de theorie erachter hoort. Pas als je weet en begrijpt waarom je doet wat je doet kun je bewust handelen.
Montessori werkjes maken
Tijdens de opleiding leren de pedagogisch medewerkers o.a. hoe zij zelf Montessori werkjes kunnen maken. Anneliese vertelt trots over dit onderdeel van de opleiding: ”Het is elke keer weer een prettige verrassing te zien wat een mooie ideeën en materialen er gemaakt worden! Voor de nieuwe medewerkers leuk om mee aan de slag te gaan, voor het team waarin zij werken weer een stimulans en motivatie om weer even kritisch naar de inzet van de visie op de werkvloer te kijken…”
Bij volledige aanwezigheid krijgen alle deelnemers van de Interne training een certificaat, ook leuk natuurlijk.
Pedagogisch Coach
“Daarnaast wacht mij nog een mooie taak, Pedagogisch coach voor de begeleiders. Ik ben in de afrondende fase van de opleiding daarvoor. Dat maakt straks een mooi geheel van het coachen voor begeleiders op persoonlijk vlak en in de in visie.” Het is aan Anneliese om de visie op de werkvloer te bewaken, inzichtelijk te maken en begeleiders te motiveren. Ze probeert de begeleidsters doormiddel van de haar opgerichte besloten facebookpagina en de maandmail te inspireren en stimuleren.
“Als ik dit zo vertel realiseer ik me weer, wat een leuke en afwisselend baan heb ik toch!”