Misschien niet een iets waar je snel aan denkt in combinatie met de visie. Toch is dit een belangrijk onderwerp. We willen immers baby’s en jonge kinderen stimuleren in hun ontwikkeling en in hun onafhankelijkheid. De juiste kleding speelt daarbij zeker een rol! En als je niet oppast een belemmerende rol.

Een jong kind is in zijn eerste levensmaanden vooral bezig zijn grove motoriek te oefenen. Te strakke of juist te wijde kleding kan hem hierin hinderen. Bij het kruipen kan een tuinbroek of een leuke jurk echt in de weg zitten! En als een jong kind hinder vindt in zijn pogingen dan kan dat demotiverend werken.

Gaat een kind eenmaal staan dan is een goede grip van belang. Blote voeten helpen daarbij. Niet alleen zorgt het voor grip maar ook een goede beleving bij wat het kind doet.

Een te lange broek kan storen bij de eerste stappen die een kind doet, te lange mouwen maken dat de handen soms verstopt zitten als een kind iets wil pakken.

En als er begonnen wordt met wc bezoekjes dan is het van belang dat een kind zelfstandig zijn kleding (ook met haast) naar beneden kan doen.

Waar kun je aan denken als je kleding aanschaft?

  • Zorg dat het goed past, te wijde of te strakke kleding belemmert in de beweging
  • Let erop dat sluitingen te doen zijn voor kinderen, elastiek in de taille van een broek, klittenband aan schoenen en sloffen bijvoorbeeld. Een riem kan leuk staan en interessant zijn omdat papa of mama die ook heeft maar is voor een jong kind vaak nog niet zelfstandig los of vast te maken.
  • Sokken koop je het liefst effen, de patroontjes op sokken geven draadjes aan de binnenzijde waardoor tenen vaak blijven steken bij het aantrekken
  • Denim is mooi maar wel een stugge stof die remt in de lichaamsbeleving van kinderen

En wil je een jong kind stimuleren in het zelf aankleden let dan op je eigen houding als je het voordoet. Ga achter het kind zitten met de benen wijd en de rug van het kind tegen jouw buik aan. Zo ziet het kind wat je met je handen doet en gelijk ook met de juiste beweging. Doe het voor maar geef het kind de gelegenheid het zelf af te maken.

Ook opgroeiende kinderen zijn veel en graag fysiek bezig. Dan is het fijn als kleding lekker en gemakkelijk zit en ze ongeremd kunnen rennen, klimmen en vies mogen worden!

Anneliese Tacke-Jansen, Montessori Coach

DutchEnglishFrenchGerman