Ruben, onze man op de groep

Dat mannen zwaar ondervertegenwoordigd zijn in de kinderopvang deert Ruben niet. Ruben voelt zich al ruim anderhalf jaar als een vis in het water op de baby en peutergroep bij Montessori kinderopvang Sonsbeek in Arnhem.

Toeval

De inmiddels 22 jarige Ruben kwam door Corona per toeval op het kinderdagverblijf te werken. Vanaf jonge leeftijd wist Ruben het al zeker hij zou leraar worden. “Het idee dat je kinderen iets mee kan geven op de basisschool waar ze de rest van hun leven profijt van hebben vind ik een hele mooie gedachte.” Toch is hij mede dankzij corona een andere kant op gegaan.

“Het was voorjaar 2020, ik had net de opleiding tot onderwijsassistent afgerond en wilde gaan starten met de PABO. Toen ze mij vertelden dat we online les kregen heb ik bedankt. Hoe kun je leren om leraar te worden via online lessen? Dat gaat er bij mij niet in.”

In de zomer van 2020 werd hij benaderd als invaller op verschillende kinderopvanglocaties in Arnhem. “Met mijn diploma onderwijsassistent was ik bevoegd om op een kinderdagverblijf te werken. Omdat ik in een tussenjaar zat ben ik begonnen als invalkracht op alle locaties in Arnhem.”

Uitzondering

Ruben is als man op de babygroep een uitzondering te noemen. Slechts 5 procent van de pedagogisch medewerkers in Nederland is een man, blijkt uit cijfers van Arbeidsmarkt Zorg en Welzijn. Hiervan is ongeveer de helft te vinden in een buitenschoolse opvang met kinderen tussen de 4 en 12 jaar. De rest werkt bijna allemaal met peuters. Mannen die werkzaam zijn in babygroepen zijn er nauwelijks.

Ook de collega’s van Ruben zijn blij met hem: “We hebben lang zonder man als collega gewerkt, maar het is een verfrissing voor ons team. En zeker ook leuk voor de kinderen dat er een man op de groep is. Het mannelijk rolmodel wordt door Ruben opgepakt. Ook op de andere groep zijn de kinderen dol op Ruben.”

Niet alleen zijn collega’s zijn tevreden maar misschien nog wel veel belangrijker, ook de ouders van de opvang. “Onlangs vertelde een ouder mij nog dat ze blij waren mij een kans te hebben gegeven. Af en toe merk ik dat ouders een beetje huiverig zijn. Als je vervolgens het gesprek met ze aan gaat leren ze je beter kennen en geeft dat vertrouwen. ”

Ruben hoopt dat er gauw meer mannen in de kinderopvang komen te werken. Niet alleen voor hemzelf, maar vooral voor de kinderen. Ouders beamen dit; “Ja! Mannen horen net zoals vrouwen thuis in de kinderopvang. De verdeling is nu geen goede afspiegeling van de maatschappij. Dit zou veel meer in balans moeten zijn.”

Interesse?

Ben jij benieuwd naar onze werkwijze en hoe het is op onze locatie in Sonsbeek in Arnhem?! Neem gerust contact op. Ruben laat je graag de groep zien. Het aanvragen van een rondleiding of aanmelden voor onze kinderopvang kan via onze website.

DutchEnglishFrenchGerman