vuurtoren

Voor jonge kinderen zijn vaste herkenningspunten erg belangrijk. Als zij weten wat er gaat gebeuren geeft hen dat een veilig gevoel en dat komt ten goede aan hun zelfvertrouwen.

Pas als kinderen zich op hun gemak voelen, voelen zij ruimte om zich te ontwikkelen. Vanuit de Montessori visie noemen we dat: Points of reference. Om hieraan tegemoet te komen in de directe omgeving kun je de ruimte verdelen in vier vaste plekken. Een vaste plaats om te eten, een plek om te slapen, een ruimte voor het bewegen en een verschoonruimte (badkamer/aankleedtafel).

Eigenlijk, als je dit zo leest, zijn onze woningen vaak al zo verdeeld. Toch is het goed om je hiervan bewust te zijn en ook de bepaalde handelingen op de juiste plekken in te vullen. Zo weet een baby zodra je richting slaapkamer loopt, ik ga naar bed, tijd om te slapen. En op het moment dat de moeder met de baby op de bank gaat zitten, nu krijg ik de fles. Natuurlijk op een onbewuste manier maar dit groeit en het veilige gevoel ook….

Ook op de kinderopvang proberen we de ruimtes op deze wijze in te delen.

Voor ons een fijn uitzicht….

vuurtoren

maar kinderen hechten aan herkenningspunten

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Ik zeg, voor jonge kinderen zijn vaste herkenningspunten belangrijk, maar ook wij als volwassenen vinden dat erg prettig. Als de schaar thuis ineens niet op zijn vaste plek ligt zijn we geïrriteerd. En als we in de woonkamer een kastje verplaatsen blijven we de eerste dagen nog automatisch naar de oude plek lopen. En wat dacht je van dit plaatje:

Waarschijnlijk weet je precies welke plaatsen hier bedoeld worden.

Anneliese Tacke-Jansen, Montessori Coach

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

DutchEnglishFrenchGerman