Het blijft een groot wonder, de ontwikkeling van een jong kind! Van volledig hulpeloos bij zijn geboorte naar lopen, zelfstandig eten, drinken en praten als hij 2 jaar wordt…

We staan versteld als een kind zijn eerste stapjes zet, zelf zijn vork vastpakt en prikt. Maar zijn ontwikkeling gaat door! Na het veroveren van weer een nieuwe vaardigheid gaat het kind zich verfijnen. Als je het hebt over los lopen, vaak zie ik kinderen dan al snel gaan sjouwen met zware voorwerpen, ze maken het zich zeker niet gemakkelijk. Denk ook aan het lopen achter een kruiwagen, balans vinden. Een trekdier achter je aan laten rijden, een bal wegschoppen. Allemaal verstopte oefeningen om het lijf nog beter onder controle te leren houden. En dat geldt niet alleen voor de grove motoriek, ook de fijne motoriek wordt nog even door geoefend, het slotenbord is dan erg interessant.

Een geldkistje ook, een mooie oefening voor de pincetgreep, de muntjes door het sleufje gooien en daarna het kistje opendraaien met de sleutel, spannend! Het lijkt wel of onze ontwikkeling nooit klaar is, gelukkig maar. Ook voor mij is een draad door het oog van een naald halen vaak nog een klus. Oftewel, we blijven verfijnen….

DutchEnglishFrenchGerman