Keep it simple, oefening van het dagelijks leven

Zo klein als ze zijn, wat helpen de kinderen graag in het huishouden! Waarom? Kinderen doen graag wat wij als volwassenen ook doen. Nabootsen, in alles. Door hetzelfde te doen voelen zij zich verbonden en onderdeel van het gezin en de grote wereld.

Natuurlijk komen wij ze daarbij graag in tegemoet. En het mooie is, het helpt enorm in hun ontwikkeling. Ga maar na, als je een sinaasappel perst ben je bezig met je hand, de draaibeweging in de pols. Vervolgens schenk je het sap in een beker, weer die polsbeweging en het richten van schenken in een glas, oog-hand coördinatie. Oftewel, door bezig te zijn met voeding bereiden en huishouden zijn we stiekem bezig met motorische ontwikkeling en het verfijnen daarvan! Maria Montessori heeft er destijds een mooie naam voor bedacht; Oefening van het dagelijks leven.

Op het kinderdagverblijf vind je deze oefening van het dagelijks leven in de vorm van werkjes. Deze werkjes stellen de begeleidsters zelf samen, dat is heel fijn want zo kunnen ze telkens kijken waar behoefte aan is in de groep.

Thuis kan dit ook heel gemakkelijk ingezet worden. Waar moet je aan denken? Alles wat op kindniveau uitgevoerd kan worden. Een stoffer en blik, een stofdoek, planten water geven. Als je het hebt over werkjes zoals we die op het kinderdagverblijf aanbieden,

Walnoten kraken, een notenkraker, beperkte voorraad noten, een onscherp mes om de noten eruit te halen en een schotel/bakje om de noten in te verzamelen. En natuurlijk een tafelveger om de kruimels op te vegen. Dan lekker smullen en weer opnieuw….

Wortel raspen, minirasp, wortel, bakje en lepel. Voor een hartig hapje tussendoor of voor het helpen met eten koken en de wortel lekker door de sla. En één van de favorieten op het kinderdagverblijf is sinaasappel persen!

Anneliese Tacke-Jansen, Montessori Coach

 

DutchEnglishFrenchGerman