Het eenvoudigste maar mooiste en meest magische spelmateriaal voor een kind is de bal!
Als je het hebt over materiaal voor het jonge kind, 0-3 jaar/ontwikkelingsmateriaal, blijft het al die jaren zijn functie behouden. Ga maar na….

Kort na de geboorte begint de ontdekkingsreis van aanvoelen van het eigen lijf. De kickingball, of Amish bal, bestaat uit vele kleine kussentjes. Dat maakt dat het grijpen van deze bal makkelijk wordt. Niet alleen dat, deze bal kan ook aan een lint op gehangen worden ter hoogte van de voeten, elke trappel met die voeten wordt dan beloond met het voelen en bewegen van de bal. Dat motiveert tot nog eens en nog eens!

Eenmaal op de buik liggend is deze bal erg fijn, hij rolt nog niet echt en past goed in de kleine hand. Reden om je te gaan voortbewegen als ie net iets buiten bereik ligt.
Een volgende stap is een stoffen ronde bal, die rolt wel maar nog niet zo hard. Dus als je al een beetje kunt tijgeren kun je er achteraan, kleine stukjes want de bal gaat hetzelfde tempo als het kind.

Kan het kind eenmaal zitten dan is de set van drie heel leuk, ze voelen allemaal anders aan, en rollen ook anders. Harder, zachter en met een ander geluidje….

Doordat de bal weg rolt wordt het kind gestimuleerd in voortbewegen, dat kan tijgeren, kruipen of lopen zijn.

Natuurlijk is een gladde bal uiteindelijk wel het leukste, zoals deze felgele. Want na een tijd kan het kind dan wel goed kruipen of lopen, daarna komt het verfijnen van de balans om de hoek kijken. Om te eindigen als voetballer, op één been staan en de bal zo raken dat hij weer een eind verder rolt, een mooie uitdaging!

Het eenvoudigste maar mooiste en meest magische spelmateriaal voor een kind is de bal…

Anneliese Tacke-Jansen, Montessori Coach

DutchEnglishFrenchGerman