Buitenschoolse opvang, een verlengde van thuis

Met regelmaat hoor ik dat er op de BSO weinig officieel Montessori materiaal staat. Dat is een bewuste keuze! De BSO heeft een geheel andere functie dan het kinderdagverblijf.

Kinderen hebben hun hele dag al op school doorgebracht. Zij hebben de dag al besteed aan werken & leren. Bedenk maar eens wat kinderen na school doen als zij thuiskomen, op de bank ploffen, even bijkomen, iets eten en drinken. In een boek duiken, naar buiten, vrienden opzoeken, samen een spel doen of gewoon even bijkletsen met elkaar….

Natuurlijk zijn we wel een Montessori BSO! Dat zie je aan andere dingen. Er staan werkjes in de kast, sinaasappels persen, theezetten, een knutselwerkje maken. Maar dat is niet alles. Als kinderen aankomen na een dag school is het niet zo dat zij in een gespreid bedje terecht komen. We willen ze leren dat iedereen onderdeel is van het geheel, het eetmoment geen ‘restaurant modus’ heeft maar kinderen zelf actief deelnemen.

Eerst handen wassen, dan een glas pakken, thee maken, water klaarzetten. Inschenken voor jezelf en eventueel de jongere kinderen helpen. Een cracker pakken en beleg kiezen, zelf smeren. Fruit kiezen, even wassen en eten. En natuurlijk afruimen. Na het eten is er een wisselende afwasploeg.Er wordt gekeken naar wat de groep nodig heeft. Zo is er op sommige locaties gekozen om eerst even te spelen en dan aan tafel te gaan. Van school uit gelijk weer geduldig aan tafel om te eten bleek te lang zitten achter elkaar.

Ook op de BSO worden activiteiten aangeboden. Dit is altijd een keuze, bijvoorbeeld bakken of knutselen, wie mee wil doen schuift aan. Ook hierbij zorgen we dat de kinderen altijd mogen meedenken, wat gaan we doen, wat hebben we nodig, waar gaan we dat halen. In de vakanties komt dit nog meer naar voren. Dan is er ruim tijd om leuke activiteiten te organiseren en eropuit te gaan en die kans pakken we dan ook graag aan! Oftewel, onze BSO is vooral een verlengde van thuis, een ontspannen en vertrouwde plek waar je even lekker jezelf kunt zijn…

 

Anneliese Tacke-Jansen, Montessori Coach

DutchEnglishFrenchGerman