Het virus was al even aanwezig in de wereld maar nog ‘ver van mn bed’. En ineens was er dat weekend waarbij ook ons land op slot ging. Onwerkelijk omdat ik die donderdag (12 maart) nog een gewone en fijne werkdag had als begeleidster op de groep. Met alle kinderen en collega’s om me heen! Op vrijdag moesten er al wat snottebelkinderen naar huis. En op maandag was het kinderdagverblijf verlaten….Hoe is dat nu, voor de begeleidsters op de groep?

Ineens is er tijd voor dingen die normaal lastig in te plannen zijn, zelf materiaal maken & aanvullen, grondig schoonmaken en opknappen. Trainingen die op de agenda stonden, en dan naast het werk gedaan moeten worden, kunnen nu digitaal gevolgd worden.

We worden op een andere manier betrokken bij ouders en kinderen, en daar zijn we heel creatief in! We maken foto’s en filmpjes zodat kinderen thuis toch een beetje binding blijven houden met de routine en met ons, het bekende van onze kinderopvang.

Marjolein neemt een filmpje op met een telversje uit de kring

Als Montessori coach maak ik elke week een mail, het Montessori moment voor thuis. Een combinatie van een stukje visie en uitvoering in de praktijk. Met natuurlijk inspiratie voor thuis.

Inmiddels zijn we bezig met de tweede week. Er komen nu kinderen naar de opvang, kinderen van ouders met een cruciaal beroep. We voegen samen als locaties. Dat bekent dat er maar enkele kinderen zijn en begeleidsters van elke locatie van de kinderen die komen.

Een hele bijzondere sfeer! Kinderen leren elkaar kennen, wij als collega’s komen in een andere flow en werken ineens samen, zo mooi…

Maar de leegte, het gemis van dynamiek, zo zonder kinderstemmen, het gemopper en de schaterlachjes…. Geen rumoer van kindervoeten, vragende kinderhanden. En ook de gesprekken met jullie, ouders, aan het begin en einde van de dag, een groot gemis!

Dus, zorg goed voor jezelf, het gezin en de familie en hopelijk, tot snel!!!

 

Namens alle begeleiders/begeleidsters van Montessori kinderopvang.

Anneliese Tacke-Jansen, Montessori Coach

DutchEnglishFrenchGerman